I Landsbygdens stödpersonsnäts verksamhet medverkar ca 150 aktiva stödpersoner i 18 regioner. Varje region har sina egna regionala ansvarspersoner som organiserar den regionala verksamheten i landskapet.
Verksamheten grundar sig på samtalshjälp, nätverkan (Tukinet), smågruppsmöten och Jelppi-gruppverksamhet. Med smågruppsverksamhet avser man att skapa möjligheter för personer i liknande livssituation att komma samman och utbyta erfarenheter. Gruppverksamheten Jelppi erbjuder praktisk hjälp i situationer där en familj/person har drabbats av en akut kris eller en kris till följd av en långvarig svår situation. Stödpersonsnätet står till tjänst med pålitligt och avgiftsfritt stöd utan att man behöver köa.
Stödpersonsnätet anordnar finsk- och svenskspråkig grundutbildning för nya stödpersoner. Syftet med grundutbildningen är att förse deltagarna med beredskap att möta en person i kris och verka som stödperson. Fortbildning anordnas för stödpersoner som genomgått grundutbildningen. Syftet med fortbildningen är att förbättra stödpersonernas kompetens, upprätthålla sakkunskapen och hjälpa volontärerna att orka med sitt värv.
Landsbygdens stödpersonsnät ger arbetshandledning till stödpersonerna i anslutning till stödverksamhetens och stödpersonernas roll med hjälp av frågor, erfarenheter, känslor och föreställningar som studeras tillsammans med en utbildad arbetshandledare. Arbetshandledningen genomförs i regel som grupphandledning där stödpersonerna ges möjligheter att konfidentiellt dryfta frågor om sitt eget stödförhållande eller stödarbete tillsammans med andra stödpersoner. Med arbetshandledning avser man att stödja stödpersonerna så att de orkar utföra sitt arbete med gott resultat. Man hjälper stödpersonerna att komma underfund med sina egna resurser, möjligheter och begränsningar som volontärer.