Är du intresserad av frivilligarbete? Känner du till landsbygdens levnadsförhållanden och har du tid och lust att hjälpa?
På den här sidan redogör vi för stödpersonsverksamheten och grundprinciperna. Du får även anvisningar för ansökan om att få bli stödperson hos Landsbygdens stödpersonsnät.
Välkommen med i arbetet!
Stödpersonsverksamheten
Stödpersonsverksamheten baserar sig på frivilliga insatser för att lyssna på och förstå en annan människa och stå till tjänst med samtalshjälp och agera följeslagare i livets olika skeden. Verksamhetens grundidé är att hjälpa en hjälpbehövande människa som bor på landsbygden.
Stödpersonsnätet står i regel för kortvarig (ca 1-6 mån) samtalshjälp per telefon eller ansikte mot ansikte i olika situationer i livet. Stöd ges även på nätet via tjänsten Tukinet. Stödpersonen verkar i regel i en roll som följeslagare under en kortare tid.
Det stöd som ges utgår från behov och önskemål som framförs av den person som ska få stöd. Begäran om hjälp kommer ofta från den hjälpbehövande själv eller framförs av något annat nätverk för hjälpare. Stödpersonen måste känna sig för i atmosfären och de budskap som framförs av den hjälpbehövande. På samma gång måste stödpersonen bedöma sina egna förutsättningar att kunna hjälpa. Om den hjälpbehövande i sin situation är i behov av expertkompetens eller en kontakt inom något område, ska tillstånd att inhämta sådan kompetens ges av den hjälpbehövande. I stödverksamheten måste man kunna dra upp gränser och handleda den hjälpbehövande i att klara sig på egen hand.
En effektiv stödverksamhet förutsätter att stödpersonen förmår utvärdera sina egna färdigheter. Det är bra att ge en ärlig bild av sitt kunnande till den hjälpbehövande. Inom stödverksamheten får man inte framföra sina egna ideologiska uppfattningar om exempelvis religion eller politisk ståndpunkt. Ideologiska frågor diskuteras endast i det fall att den hjälpbehövande tar upp dessa frågor. Mottagande av stöd är alltid avgiftsfritt för den hjälpbehövande.
Frivilliga stödpersoner är alltid bundna av sekretessen och den vuxnes roll. Att verka i den vuxnes roll förutsätter att man behärskar sina egna känslor och är kapabel att ta emot känsloyttringar av olika slag.
Ett stödförhållande är målinriktat till skillnad från ett vänskapsförhållande. Långvariga stödförhållanden kan ibland utvecklas till vänskapsförhållanden och är då inte längre stödverksamhet.
Stödverksamheten styrs av etiska utgångspunkter och sekretess. Sekretessen gäller även efter att verksamheten har upphört.
Stödpersonsnätet sörjer för stödpersonens välbefinnande genom att årligen erbjuda utbildning, arbetshandledning och regional verksamhet i syfte att förebygga att frivilligarbetarna överbelastas.
Stödperson
Stödpersonen är en frivillig för uppgiften utbildad hjälpare med kännedom om förhållandena på landsbygden, som man kan prata med. Tillsammans med personen kan du söka utvägar ur svåra situationer. Att stödja är att lyssna, samtala och finnas till.
Stödperson kan en person bli som känner till levnadsförhållandena på landsbygden och sominte själv befinner sig i en akut kris. Stödpersonsverksamhet utövas med en vanlig människas färdigheter och kunskaper som får stöd genom utbildning. Lämplighet att utöva stödverksamhet bedöms i samband med ansökan och utbildning samt underpågående arbete.
Stödpersonen verkar huvudsakligen i en roll som en kortvarig följeslagare som erbjuder samtalshjälp och förståelse. Vid behov hänvisar stödpersonen den som får stöd till professionell hjälp.
Utöver individuella stödförhållanden kan stödpersonen efter genomgången fortbildning ta sig an grupphandledaruppdrag, fungera som stödperson på Internet via tjänsten Tukinet, som stödperson i Landsbygdens telefontjänst eller som medlem i Jelppi-gruppen.
Stödpersonsnätet ger stödpersonerna fortbildning för att upprätthålla dessas kompetens. Utbildningen är avgiftsfri och det rekommenderas att man deltar i den en gång per år. Stödpersonsnätet erbjuder dessutom sina stödpersoner arbetshandledning för att säkerställa att stödpersonerna orkar arbeta inom stödverksamheten. I arbetshandledningen går man igenom sådana situationer i hjälpverksamheten som har belastat stödpersonen. Arbetshandledningen består huvudsakligen av grupphandledning, men vid behov kan man även få individuell handledning.
Stödpersonsverksamheten är frivilligarbete som utförs enligt principerna för volontärverksamhet. En person som ska bli stödperson förbinder sig att respektera administrativa grundläggande principer som verksamhetens tillförlitlighet, sekretess och rapportering. Till stödpersonerna utgår ersättning för resor och andra kostnader för sammankomster och utbildningstillfällen.
Ansök om att få bli stödperson
Landsbygdens stödpersonsnät anordnar årligen en grundutbildning för stödpersoner. För stödpersonsverksamheten behövs det människor med varierande livserfarenhet. Ansökningar till grundutbildningen mottas fortlöpande. Av ansökan ska minst följande saker framgå:
- Sökandens personuppgifter
- Utbildning och arbetserfarenhet
- Varför man är intresserad av att verka som stödperson
- Eventuell erfarenhet av volontärverksamhet
Efter att ansökan har mottagits intervjuas varje sökande personligen per telefon. I intervjun klarläggs livssituationen för den som vill bli stödperson samt dennes lämplighet för uppgiften. Under intervjun kan den intervjuade ställa frågor om stödpersonsverksamheten. De sökande antas till utbildningen utifrån intervjun. Cirka 20 deltagare antas till utbildningen.
En fritt formulerad ansökan kan skickas till koordinatorn på adressen tukihenkilo@mtlh.fi eller Maaseudun tukihenkilöverkko, Gräsviksgatan 8, 4.k¨vån, 00180 Helsingfors. Närmare upplysningar kan efterfrågas även på nummer 0400 789 481.