Tukihenkilöverkko on vapaaehtoistoimintaan perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa keskusteluapua valtakunnallisesti kaikille maaseudun asukkaille. Toiminta perustuu vapaaehtoistoimintana annettavaan keskusteluapuun, pienryhmätapaamisiin sekä Jelppi-ryhmätoimintaan. Jelppi-ryhmätoiminta tarjoaa käytännönapua tilanteissa, joissa perhettä/henkilöä on kohdannut äkillinen tai pitkittyneestä tilanteesta johtuva kriisi. Tukihenkilöverkosta saa luotettavaa ja maksutonta tukea ilman jonottamista.
Tukihenkilöverkon toiminnan tavoitteena on auttaa avuntarpeessa olevia, maaseudulla asuvia ihmisiä ja tukea heidän selviytymistään elämän erilaisissa tilanteissa. Tukihenkilöverkon tavoitteena on lisäksi tarjota vapaaehtoisille mielekäs ja vaikuttava väylä tehdä merkityksellistä vapaaehtoistoimintaa sekä auttaa tukitoiminnallaan suoraan maaseudun asukkaita.
Maaseudun tukihenkilöverkossa toimii noin 150 aktiivista vapaaehtoista ja tehtävään koulutettua tukihenkilöä. Tukihenkilö on maaseudun olosuhteet tunteva vapaaehtoinen, tehtävään koulutettu auttaja, jolle voi puhua ja jonka kanssa voi etsiä ulospääsyä vaikeistakin tilanteista. Tukihenkilö ei ole ammattiauttaja vaan pikemminkin arjen rinnalla kulkija, huolien kuuntelija sekä keskusteluavun antaja. Tukeminen on kuulemista, keskustelemista ja rinnalla kulkemista. Tarvittaessa tukihenkilö ohjaa tuettavan myös ammattiavun piiriin.
Tukihenkilöverkko tarjoaa pääsääntöisesti lyhytkestoista (noin 1-6 kk) keskusteluapua puhelimitse tai kasvotusten elämän eri tilanteissa. Myös pidempiaikaiset tukisuhteet ovat tarvittaessa mahdollisia.