Maaseudun tukihenkilöverkon toiminnassa on mukana noin 170 aktiivista tukihenkilöä, jotka toimivat 18 eri alueella. Jokaisella alueella on oma aluevastaava(t), joka organisoi alueellista toimintaa maakunnassa.
Toiminta perustuu vapaaehtoistoimintana annettavaan keskusteluapuun, verkkoauttamiseen (Tukinet), pienryhmätapaamisiin sekä Jelppi-ryhmätoimintaan. Pienryhmätoiminnalla pyritään luomaan mahdollisuus samankaltaisissa elämäntilanteissa olevien henkilöiden kohtaamiseen sekä kokemuksien jakamiseen. Jelppi-ryhmätoiminta tarjoaa lyhytaikaista käytännönapua tilanteissa, joissa perhettä/henkilöä on kohdannut äkillinen tai pitkittyneestä tilanteesta johtuva kriisi. Tukihenkilöverkosta saa luotettavaa ja maksutonta tukea ilman jonottamista.
Tukihenkilöverkko järjestää suomen- ja ruotsinkielistä peruskoulutusta uusille tukihenkilöille. Peruskoulutuksen tavoitteena on antaa osallistujalle valmiudet kriisissä olevan ihmisen kohtaamiseen ja tukihenkilönä toimimiseen. Jatkokoulutusta järjestetään peruskoulutuksen käyneille tukihenkilöille. Jatkokoulutusten tarkoituksena on edistää tukihenkilöiden osaamista, ylläpitää asiantuntemusta sekä tukea vapaaehtoisten jaksamista.
Maaseudun tukihenkilöverkon työnohjaus tukihenkilöille on tukitoiminnan ja tukihenkilön rooliin liittyvien kysymysten, kokemusten, tunteiden ja mielikuvien tutkimusta yhdessä koulutetun työnohjaajan kanssa. Työohjaus toteutetaan pääsääntöisesti ryhmätyönohjauksena, jossa tukihenkilölle annetaan mahdollisuus pohtia luottamuksellisesti omaan tukisuhteeseensa tai tukityöhönsä liittyviä asioita muiden tukihenkilöiden kanssa. Työnohjauksella pyritään tukemaan tukihenkilöä niin, että hän jaksaa toimia ja tehdä työnsä laadukkaasti. Häntä autetaan tunnistamaan omat voimavaransa, mahdollisuutensa ja rajoituksena vapaaehtoistoimijana.