• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Maaseudun tukihenkilöverkko

Maaseudun tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa keskusteluapua kaikille maaseudun asukkaille toimialasta riippumatta.

  • Etusivu
  • Tukihenkilöverkko
    • Hallinto
    • Historia
    • Tukihenkilötoiminta
  • Toiminta
    • Löydä tukihenkilö
    • Jelppi-ryhmä
    • Tukinet
    • Tule vapaaehtoiseksi
    • Tuetut lomat
  • Ajankohtaista
  • Intranet
  • Palaute
  • Yhteystiedot
    • Tietosuojaseloste
  • Suomi

Pirkko Lahti: Ennen työ tuotti kulumia polviin, nykyisin mieleen – vertaistukea tarvitaan elämän solmukohtiin

Pirkko Lahti: Ennen työ tuotti kulumia polviin, nykyisin mieleen – vertaistukea tarvitaan elämän solmukohtiin

30.3.2021 by Maaseudun tukihenkilöverkko

On helpompi puhua ihmiselle, joka tuntee maaseudun elinolot, Maaseudun tukihenkilöverkkoa perustamassa ollut psykologi, verkoston pitkäaikainen puheenjohtaja Pirkko Lahti sanoo.

On vuosi 1995, eletään laman jälkeistä rakennemuutoksen aikaa. Suomi liittyy Euroopan unioniin. Suomen mielenterveysseuraan alkaa tulla hätääntyneitä soittoja maanviljelijöiltä, jotka ovat huolissaan tulevaisuudesta. Etenkin taloushuolet painavat mieltä.

Pirkko Lahti hymyilee. Kasvokuva.
Pirkko Lahti toimi Maaseudun tukihenkilöverkon pitkäaikaisena puheenjohtajana. Kuva: Ellen Tuomaala.

Suomen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja, psykologi Pirkko Lahti lähtee MTK:n Esa Härmälän luokse keskustelemaan. He pohtivat, että maaseudun asukkaat tarvitsevat ehdottomasti oman tukihenkilöverkon, samanlaisen, joka toimii jo mielenterveysseurassa. Tukihenkilöiden vain pitäisi tuntea maaseudun elinolot, jotta he osaavat auttaa. Ideoinnissa on alusta alkaen mukana myös Mela ja muita tahoja, joiden yhteisponnistuksella Maaseudun tukihenkilöverkko perustetaan 1996.

– Huolet liittyivät etenkin maanviljelykseen ja yrittämisen huoliin, mutta myös henkinen jaksaminen, perhesuhteet ja sukupolvenvaihdos pohdituttivat ihmisiä, nykyisin eläkkeellä oleva tukihenkilöverkon perustaja Pirkko Lahti kertaa. Hän toimi verkon pitkäaikaisena puheenjohtajana.

Hänen mukaansa moni maaseudun yrittäjä oli pahoillaan yhteiskunnallisen arvostuksen puutteesta.

– Kaikilla oli mielipide maanviljelijöistä, eikä se ollut kovin suopea, Lahti sanoo.

Lahden mukaan nykyisin he ovat monipuolisesti kouluttautuneita huippuammattilaisia, joiden työajasta yhä kasvava osa kuluu tietokoneella työskentelyyn. Siinä missä aikaisemmin ruumiillinen työ tuotti kulumia polviin, nykyisin kulumat syntyvät mieleen, hän kuvailee.

Samassa tilanteessa oleva ihminen ymmärtää

Kun ihminen ottaa yhteyttä Tukihenkilöverkkoon, diagnooseja ei kysellä. Tukijana on tavallinen vapaaehtoinen, ei ammattiauttaja.

– Tarkoituksena on tarjota tukea ihmiseltä ihmiselle. Jos vapaaehtoinen on itse kokenut elämässään jonkin kriisin, selvinnyt siitä ja saanut ajallista etäisyyttä, se on eduksi.

Vapaaehtoisia on rekrytoitava ”väljällä silmällä”, pitkään verkostoa luotsannut Lahti sanoo, ei pidä tuijottaa ammattinimikkeisiin. Tärkeintä on läsnäolon taito.

– Tukihenkilö ei myöskään tarjoa yhtä ainoaa vastausta ihmisen ongelmiin. On hyvä tarjota eri vaihtoehtoja, joiden avulla ongelmista pääsee. Vapaata valintaa pitää kunnioittaa.

Miksi tarvitaan juuri maaseudun tukihenkilöä, eikö kaupunkilainen kelpaa?

– Kelpaa tietenkin, jos hän on asunut maalla ja tuntee sen elinolot.

Vertaisuuden ydin piilee tässä, samanlaisen elämäntilanteen tuntemisessa. Lahden mukaan kaupungin ja maaseudun välinen erottelu on tarpeetonta, koska osapuilleen kaikilla kaupunkilaisilla on kytköksiä maalle ja päinvastoin.

Alueellisia ominaispiirteitä kuitenkin on. Lahti ottaa esimerkin: maaseudulla on edelleen yleisempää, että lapset ja vanhukset hoidetaan kotona.

– Maalla asuvat vanhukset ovat yleensä melko iäkkäitä, ennen kuin he menevät palvelukotiin asumaan. Edelleen on tapana, että monta sukupolvea asuu samassa pihapiirissä.

Tämä on paikallisyhteisöille suuri voimavara. Järjestely saattaa toisaalta kuormittaa niitä, jotka ovat hoivavastuussa.

– Tukihenkilöverkko voi tarjota apuaan tilanteessa, jossa oma jaksaminen ei riitä. Jelppi-ryhmä voi tulla myös kotiin asti auttamaan, jos henkilö niin toivoo.

Nykyhetki näyttää tältä, Tukihenkilöverkko on nyt 25-vuotias eli vasta nuoren aikuisen iässä. Miltä sen tulevaisuus näyttää?

– Työn on aina elettävä ajassa ja muututtava. Se on menestyksen salaisuus.

 

Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme 25 tarinaa verkon taipaleelta.

25-vuotislogo

 

Kategoriassa: Ajankohtaiset Avainsanoilla: 25 vuotta, maaseudun tukihenkilöverkko, maaseutu, pirkko lahti, tukihenkilö, vapaaehtoistyö

Tutkimusraportimme on julkaistu

16.3.2023

Järjestämme infowebinaareja toiminnastamme

27.2.2023

Kevätkauden ryhmächatit Tukinetissä

18.1.2023

Aloitamme somekampanjan!

4.1.2023

Tukea myös jouluna ja uutena vuotena

16.12.2022

Olemme päivittäneet Instagram -käyttäjänimemme

8.12.2022

Älä kerää itsellesi suurta huolien vuorta

28.9.2022

Ryhmächatit maallemuuttajille Tukinetissä

23.9.2022

Jelppi-tukihenkilön tehtävä on palkitsevaa ja luottamuksellista

16.6.2022

Tukihenkilöverkon 25-vuotisjuhlan antia: ”Vapaaehtoisia tukihenkilöitä tarvitaan edelleen”

6.4.2022

Yhteystietomme

Maaseudun tukihenkilöverkko
Ruoholahdenkatu 8, 4. krs
00180 Helsinki

puh. 0400 789 481 tai  010 219 3461
tukihenkilo@mtlh.fi

Tukinet

Saavutettavuusseloste

”Maaseudun tukihenkilö on arjen rinnalla kulkija, huolien kuuntelija sekä keskusteluavun antaja.”

 

 

Instagram


Facebook


·Toteutus ja ylläpito MMD Networks Oy·

[ Placeholder content for popup link ] WordPress Download Manager - Best Download Management Plugin

Hallinnoi evästeiden suostumusta
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}