• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Maaseudun tukihenkilöverkko

Maaseudun tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa keskusteluapua kaikille maaseudun asukkaille toimialasta riippumatta.

  • Etusivu
  • Tukihenkilöverkko
    • Hallinto
    • Historia
    • Tukihenkilötoiminta
  • Toiminta
    • Löydä tukihenkilö
    • Jelppi-ryhmä
    • Tukinet
    • Tule vapaaehtoiseksi
    • Tuetut lomat
  • Ajankohtaista
  • Intranet
  • Palaute
  • Yhteystiedot
    • Tietosuojaseloste
  • Suomi

Kohtaa tukihenkilösi Tukinetissä

Kohtaa tukihenkilösi Tukinetissä

7.9.2021 by Maaseudun tukihenkilöverkko

Tukinet-verkkopalvelu on vastannut ihmisten huoliin 21 vuoden ajan. Palvelussa voi keskustella muiden kanssa tai jakaa huolensa anonyymisti. Maaseudun tukisuhde toimii paikasta riippumatta.

”Niin se vuosi on vierähtänyt, erosin vuosi sitten ja kipuilin omia kipujani myös näillä sivuilla. Nyt on tilanne uusi, uusi ystävä, uusi alku. Meillä on asiat ihan hyvin lähteneet luistamaan ja palanen kerrallaan suhdetta rakennellaan”, kirjoittaa nimimerkki Vaivaiskoivu Tukinetissä.

Hän oli saanut neuvoja keskustelupalstalla, jossa oli muita maaseudun ihmisiä. Digitaaliset tukipalvelut ovat yksi ratkaisukeino maaseudun harventuneeseen palveluverkostoon. Etäisyydet eivät haittaa, kun toimitaan verkossa.

Kuvakaappaus Maaseudun tukihenkilöverkon sivulta Tukinetistä.

Mieli ry:n ylläpitämä Tukinet perustettiin vuonna 2000. Palvelun tarkoitus on tarjota tukea samankaltaisessa elämäntilanteessa oleville, ja oljenkorteen on tartuttu suhteellisen ahkerasti: sillä on noin miljoona käyttäjää vuodessa. Palveluita tarjoamassa on yli 100 suomalaista kansalaisjärjestöä ja yhdistystä, yhtenä niistä Maaseudun tukihenkilöverkko.

Maaseudun tukihenkilöverkko ylläpitää palvelussa omia keskustelupalstojaan ja -ryhmiään sekä ryhmächatteja, joissa voi keskustella mieltään askarruttavista asioista. Kaupallisiin palveluihin kuten Facebookin keskusteluryhmiin tai Vauva.fi-palstan kaltaisiin palstoihin verrattuna Tukinet on hiljaisempi, mutta sen ehdoton etu on luotettavuus. Palvelussa voi puhua luottamuksellisesti omista ongelmistaan ja olettaa saavansa asiallisia vastauksia, sillä sinne kirjaudutaan pankkitasoisen salauksen turvin ja käytetään nimimerkkiä. Tämä poistaa häiriökäyttäytymisen eli niin sanotun trollaamisen käytännössä kokonaan.

Maaseudun elämää -nimisellä keskustelupalstalla nimimerkki Mersedes kirjoittaa näin:

”Heipsun. Olen vasta peruskoulun päättävä nuori, joka miettii että mitähän tulevaisuudessa. Unelmat ovat jo aika selviä: haluaisin asua pienellä paikkakunnalla, maatilalla. Millaista se on?” Nimimerkki Piiskis vastaa: ”Ainakin säiden armoilla ja sen rytmissäkin eläminen on melko tyypillistä maaseudulla asumiselle. Jollei ole vain pikkupirtti, joka sähköllä lämpiää.”

Tukinetissä voi keskustella näillä avoimilla keskustelupalstoilla muiden vertaisten kanssa tai lähettää salattuja yksityisviestejä tukihenkilöille. Maaseudun tukihenkilöverkko tarjoaa myös Ihmiseltä ihmiselle -tukisuhteita. Tukisuhde tarkoittaa luottamuksellista yhteydenpitosuhdetta maaseudun tukihenkilön ja tuen tarvitsijan välillä. Tukisuhde voi kestää jopa 6 kuukautta, tavallisin kesto on muutamia virtuaalisia tapaamiskertoja. Ihmiseltä ihmiselle -tukisuhteet on tarkoitettu nimenomaan maaseudun asukkaille.

Miltä digitaalinen kohtaaminen sitten tuntuu?

Annetaan Veli Kaukkilan kertoa. Hän on yksi Tukinetin ja Maaseudun tukihenkilöverkon taustavaikuttajista. Hän on vuosikymmenten ajan kouluttanut maaseudun vapaaehtoisia tukihenkilöitä ja auttanut kehittämään palvelua. 

”Tukisuhde muistuttaa hiukan entisajan kirjeenvaihtoa. Toki luottamuksen rakentuminen elävässä elämässä on erilainen prosessi. Turvatussakin digitaalisessa vuorovaikutuksessa kannattaa mielestäni varoa paljastamasta itsestään liian paljon ja liian nopeasti. Asiaan päästään kuitenkin nopeammin, kun toimitaan verkossa.

Tärkeintä on hyvä kohtaaminen: tukihenkilöt on koulutettu kohtaamaan vaikeassa tilanteessa olevat ihmiset hienotunteisesti. Ihmisen syvin tarve on tulla nähdyksi, kuulluksi ja kriisissä autetuksi. Tämä sääntö pätee myös virtuaaliseen kohtaamiseen.”

Tutustu Tukinetiin tästä.

 

Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme 25 tarinaa verkon taipaleelta.

25-vuotislogo

Kategoriassa: Ajankohtaiset Avainsanoilla: 25 vuotta, maaseudun tukihenkilöverkko, maaseutu, tukihenkilö, tukinet, vapaaehtoistyö

Kevätkauden ryhmächatit Tukinetissä

18.1.2023

Aloitamme somekampanjan!

4.1.2023

Tukea myös jouluna ja uutena vuotena

16.12.2022

Olemme päivittäneet Instagram -käyttäjänimemme

8.12.2022

Älä kerää itsellesi suurta huolien vuorta

28.9.2022

Ryhmächatit maallemuuttajille Tukinetissä

23.9.2022

Jelppi-tukihenkilön tehtävä on palkitsevaa ja luottamuksellista

16.6.2022

Tukihenkilöverkon 25-vuotisjuhlan antia: ”Vapaaehtoisia tukihenkilöitä tarvitaan edelleen”

6.4.2022

Hae Jelppi-tukihenkilöksi!

4.4.2022

Tukea sotatilannetta pohtiville

28.2.2022

Yhteystietomme

Maaseudun tukihenkilöverkko
Ruoholahdenkatu 8, 4. krs
00180 Helsinki

puh. 0400 789 481 tai  010 219 3461
tukihenkilo@mtlh.fi

Tukinet

Saavutettavuusseloste

”Maaseudun tukihenkilö on arjen rinnalla kulkija, huolien kuuntelija sekä keskusteluavun antaja.”

 

 

Instagram


Facebook


·Toteutus ja ylläpito MMD Networks Oy·

[ Placeholder content for popup link ] WordPress Download Manager - Best Download Management Plugin

Hallinnoi evästeiden suostumusta
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}