• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Maaseudun tukihenkilöverkko

Maaseudun tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa keskusteluapua kaikille maaseudun asukkaille toimialasta riippumatta.

  • Etusivu
  • Tukihenkilöverkko
    • Hallinto
    • Historia
    • Tukihenkilötoiminta
  • Toiminta
    • Löydä tukihenkilö
    • Jelppi-ryhmä
    • Tukinet
    • Tule vapaaehtoiseksi
    • Tuetut lomat
  • Ajankohtaista
  • Intranet
  • Palaute
  • Yhteystiedot
    • Tietosuojaseloste
  • Suomi

Maaseudun tukihenkilö auttoi Marjaa: ”Ennen minä olin muiden tukipilari, sitten osat vaihtuvat”

Maaseudun tukihenkilö auttoi Marjaa: ”Ennen minä olin muiden tukipilari, sitten osat vaihtuvat”

21.10.2021 by Maaseudun tukihenkilöverkko

Maaseudun tukihenkilö tuli sairaalavuoteen ääreen lukemaan uutisia, kun Marja oli itse liian sairas pidelläkseen lehteä. Ennen tärkeintä oli työnteko, nykyisin luonto ja muut ihmiset.

”Osastolle eivät päässeet muut kuin sukulaiset. Tukihenkilöni oli jättänyt sairaalaan kirjeen. Sen päälle oli kirjoitettu minun nimeni ja lisäys: jos Marja ei jaksa itse lukea tätä kirjettä, pyydän teitä lukemaan sen hänelle ääneen.

Olen 62-vuotias ja sairastan parantumatonta syöpää. Sairaus alkoi 7 vuotta sitten ja se on uusinut monta kertaa. Joskus olin niin väsynyt, etten jaksanut pitää edes puhelinta kädessä. Tukihenkilö kirjoitti silloin:

’Jos sairaalaan voi torstaisin tulla joku ystävä, tulen silloin tai milloin vain. Tulen lukemaan uutisia pakolaisten tilanteesta tai huonoista talousnäkymistä tai muusta piristävästä, niin saat muuta ajateltavaa.’

Hänen omintakeinen tyylinsä lohdutti ja nauratti samaan aikaan. Kävimme kirjeenvaihtoa ja hän tuli tuekseni sairaalaan.

’Voin mielikuvitella, miltä kokemasi pelko tuntuu. Pelko, joka kuristaa kurkkua’, hän kirjoitti ja puki hyvin sanoiksi sen, mitä olin hänelle vuodattanut.

Tukihenkilöni on minua 10 vuotta nuorempi nainen. Hänellä on vaitiolovelvollisuus, joten asiani eivät kulje eteen päin. Puhuminen oli muutenkin alusta lähtien helppoa, vaikka hän oli vieras ihminen. Hän asuu maalla kuten minäkin ja ymmärtää maaseudun elämää. Hän auttoi minua näkemään, miten voi löytää elämäniloa raskaallakin hetkellä.

Suhde tukihenkilön kanssa on erilainen kuin muut ihmissuhteeni, sillä vastavuoroisuuden pakkoa ei ole. Kysyn aina välillä, vieläkö hän jaksaa kuunnella, ja aina hän jaksaa. Olemme sopineet, että aina kun voin paremmin ja hoidoissa on tauko, hän ottaa etäisyyttä. Hänen läsnäolonsa ei silloin muistuta sairaudesta.

Kun sairautta kesti ja kesti, minä kuitenkin masennuin. Psykiatri kysyi minulta vastaanotolla: ’Kummasta on vaikeampi kertoa ihmisille: syövästä vai masennuksesta?’ Masennuksesta tietenkin, vastasin heti. Tutut eivät kestäneet kuulla siitä. Moni ei halunnut kuulla myöskään sitä, että minulla on tällainen tukihenkilö, vaikka hän on minulle niin tärkeä.

Arvoni ovat muuttuneet. Ennen oli vain se työ. Olin vaativassa, kiireisessä työssä ja hoidimme samalla maatilaa. Olin perheemme tukipilari. Lapset, puoliso ja ystävät tukeutuivat minuun. Kun sairastuin, minun piti sulatella asiaa. Suomalaisessa kulttuurissa on yksin pärjäämisen asenne. Minulla on puoliso ja kolme lasta, jotka ovat nykyisin nuoria aikuisia. Kysyin heiltä: miten te nyt pärjäätte, kun äiti on aina ollut vahva ja voimakas persoona, ja nyt olen heikko?

Heikko minusta nimittäin tuli. Sairauden myötä olen tarvinnut muiden apua. Sanoin kuitenkin lapsilleni näin: vaikka elättekin minun sairauttani, toivon, että elätte täysillä omaa ihanaa nuoren elämäänne. Jos yksi sairastaa, muut saavat jatkaa. Myöhemmin he kiittivät asiasta.

Luonto on tullut entistä tärkeämmäksi, menen mielelläni metsään. Käytän nykyisin myös värikkäämpiä vaatteita ja koruja ja ostan kotiin kukkia. Minulle tuli myös kova tarve tehdä käsillä jotakin. Tein tukihenkilölleni helmirannekorun.

Kerran kun olin laittamassa ripsiväriä, huomasin ettei ripsiä enää olekaan. Sytostaattihoito oli vienyt ne. Ystäväni halusivat piristää minua ja veivät minut kosmetologille. Hän osasi meikata minut ilman ripsiäkin.

Jos tätä tekstiä lukee joku muu uupunut, sanon hänelle: yksin ei pidä jäädä. Jos huomaat, että surullisia hetkiä alkaa tulla liikaa, hakeudu ystävien, ammattiauttajien tai tukihenkilön seuraan.

Minulla oli sairauden kestäessä yksi toivomus: olisi ihanaa nähdä edes yksi lapsenlapsi. Toiveeni toteutui. Nyt heitä on kaksi.”

Marjan nimi on muutettu.

 

Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme 25 tarinaa verkon taipaleelta.

25-vuotislogo

Kategoriassa: Ajankohtaiset Avainsanoilla: 25 vuotta, maaseudun tukihenkilöverkko, maaseutu, tukihenkilö, vapaaehtoistoiminta, vapaaehtoistyö, vertaistuki

Tutkimusraportimme on julkaistu

16.3.2023

Järjestämme infowebinaareja toiminnastamme

27.2.2023

Kevätkauden ryhmächatit Tukinetissä

18.1.2023

Aloitamme somekampanjan!

4.1.2023

Tukea myös jouluna ja uutena vuotena

16.12.2022

Olemme päivittäneet Instagram -käyttäjänimemme

8.12.2022

Älä kerää itsellesi suurta huolien vuorta

28.9.2022

Ryhmächatit maallemuuttajille Tukinetissä

23.9.2022

Jelppi-tukihenkilön tehtävä on palkitsevaa ja luottamuksellista

16.6.2022

Tukihenkilöverkon 25-vuotisjuhlan antia: ”Vapaaehtoisia tukihenkilöitä tarvitaan edelleen”

6.4.2022

Yhteystietomme

Maaseudun tukihenkilöverkko
Ruoholahdenkatu 8, 4. krs
00180 Helsinki

puh. 0400 789 481 tai  010 219 3461
tukihenkilo@mtlh.fi

Tukinet

Saavutettavuusseloste

”Maaseudun tukihenkilö on arjen rinnalla kulkija, huolien kuuntelija sekä keskusteluavun antaja.”

 

 

Instagram


Facebook


·Toteutus ja ylläpito MMD Networks Oy·

[ Placeholder content for popup link ] WordPress Download Manager - Best Download Management Plugin

Hallinnoi evästeiden suostumusta
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}