2010-luvulla Maaseudun tukihenkilöverkko kehittää toimintaansa edelleen. Kertaamme 25 vuotta täyttävän verkoston vuosikymmenet.
2010-lukua leimaa keskustelu talouskriisin hoidosta, monikulttuurisuudesta ja ilmastonmuutoksesta. Viimeiset paperiset puhelinluettelot julkaistaan vuonna 2016.
Entisaikojen yhteisöllisyys on muuttanut muotoaan. Kaupat, postit ja julkinen liikenne ovat harvenneet, perheet eivät asu yhtä usein samassa pihapiirissä kuin ennen. Maaseudun asukkaat sopeutuvat muutokseen ja keksivät uusia keinoja, joilla päästä yhteyteen toistensa kanssa.
Maaseudun tukihenkilöverkon hallinnointi siirtyy lomajärjestö MTLH:lle heinäkuussa 2013.
Tukihenkilöverkko jatkaa toimintaansa Tukinetissä, Mieli ry:n ylläpitämässä palvelussa, jonne kuka tahansa voi anonyymisti kirjoittaa. Siellä aletaan tarjota tukisuhteita 1.2.2021. Puhelinauttaminen jatkuu edelleen. Uusia tapoja yhteydenottoon suunnitellaan.
Suomi on edelleen maaseutuvaltainen, pienyhteisöjen täplittämä maa, vaikka kaupungistuminen etenee. Yhä enemmän on monitoimitiloja, joissa perinteisen maa- ja metsätalouden rinnalla harjoitetaan muuta yritystoimintaa.
Vuoden 2019 lopussa odotetaan iloista 20-lukua. Silloin ei vielä tiedetä, että maailmalla leviää kulkutauti, joka sanelee 20-luvun alun.
Suomi on muuttunut 25 vuodessa, mutta ihmisten kokemat ilot ja surut pysyvät samanlaisina. Tukihenkilöt kuuntelevat ja kulkevat rinnalla.
Artikkelin lähteenä on käytetty MTK:n tulevaisuusasiakirjaa ”Osaava maaseutu 2020”.
Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme 25 tarinaa verkon taipaleelta.