Maaseudun tukihenkilöverkko on toiminut 25 vuotta. Seuraava kysymys on toistunut vuosikymmenet: miten sovittaa yhteen uuden ja vanhan sukupolven näkemykset?
Syytinki tarkoittaa järjestelyä, jossa vanha pariskunta jää asumaan sukutilalle, jonka hoito siirtyy seuraavalle sukupolvelle. Järjestely on osin taloudellinen, osin henkinen: sukutila on luopuvalle pariskunnalle rakas, joten he haluavat jäädä kotiympäristöön elämänsä loppuun saakka. Joskus monta sukupolvea asuu saman katon alla, joskus molemmilla pariskunnilla on omat asunnot.
”Parasta on, jos on vähintäänkin omat sisäänkäynnit. Sillä on tärkeä psykologinen vaikutus”, Enonkoskella asuva tukihenkilö Helena Auvinen sanoo ja naurahtaa. Tämä vähentää sukupolvenvaihdoksesta aiheutuvaa kitkaa. Muuten taloudellisesti tarkoitettu järjestely voi käydä henkisesti kalliiksi. Sukupolvien väliseen kitkaan liittyvät huolet ovat yleinen syy, jonka vuoksi Maaseudun tukihenkilöverkkoon soitetaan.
Sukupolvien välinen kitka on yleinen syy, jonka vuoksi Maaseudun tukihenkilöverkkoon soitetaan.
Törmäyskurssille voi joutua arkisista aiheista: Miten taloa hoidetaan? Miten eläimiä pidetään? Mitä ruokia kokataan?
Näkemyserot voivat hankaloittaa nuoren parin itsenäistymistä tai aiheuttaa perheriitoja.
Talousjärjestelynä syytinki on katoavaa kansanperinnettä. Kulttuurisena järjestelynä samassa pihapiirissä asuminen jatkuu edelleen. Miten yhteiselon saa sujumaan?
Eri-ikäiset jakavat neuvojaan netissä. Maaseudun tukihenkilöverkko ylläpitää Tukinet-verkkopalvelussa keskustelupalstaa nimeltä Elämää maatilalla. Siellä nimimerkki Marjaana kertoo omat vinkkinsä nuoremmalle sukupolvelle:
”En puutu nuorten asioihin, mutta autan mielelläni, jos pyydetään. Ennen luopumista olin kirjoittanut lunttivihon, mitä kaikkea olen mihinkin vuoden aikaan tehnyt, esim. ’kissanliikut auki – kissanluukut kiinni’, tietyn paperiasian hoito yms. Ei tartte mennä vihjaileen, onko se asia ja se asia hoidettu! Voivat katsoa ’luntista’, jos haluavat. Kaikkea ei kuitenkaan tiedä ennen kuin on asunut siinä pari vuodenkiertoa.”
Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme 25 tarinaa verkon taipaleelta.