Maaseudun tukihenkilöverkon tutkimusraportti käsittelee maaseudulla asuville suunnatun kyselyn tuloksia. Kysely toteutettiin keväällä 2022. Raportissa kuvataan maaseudulla asuvien näkemyksiä heidän hyvinvoinnistaan ja palvelutarpeistaan sekä maaseudun tulevaisuudesta. Raportti vastaa kysymyksiin:
- Kuinka tärkeää järjestö- ja vapaaehtoistoiminta on maaseudulla asuville ja millaisia palveluita he kokevat tarvitsevansa?
- Kuinka tunnettu Tukihenkilöverkko on ja miten valmiita maaseudulla asuvat ovat hyödyntämään sen palveluita?
- Millaiset asiat huolestuttavat maaseudulla asuvia?
- Miten maaseudulla asuvat näkevät maaseudun ja sen asukkaiden tulevaisuuden?
Keskeisiä tuloksia:
Palvelutarve
81% maaseudulla asuvista pitää tärkeänä tai melko tärkeänä vapaaehtoistoimintana maaseudun asukkaille tarjottavaa apua ja tukea.
Noin viidennes on hyödyntänyt järjestöjen tai yhdistysten palveluja viimeisen kahden vuoden aikana.
Maaseudulla asuvien mielestä järjestötoiminnan tulisi tarjota palveluita maaseudun ikääntyneille sekä konkreettista arjen apua ja mahdollisuuksia aktiivisempaan arkeen.
Maaseudun tukihenkilöverkko
8% maaseudulla asuvista ovat tietoisia Tukihenkilöverkon toiminnasta.
Maaseudulla asuvat suhtautuvat myönteisesti Tukihenkilöverkon palveluihin. Vastaajat ovat erityisen halukkaita tarvittaessa ottamaan vastaan käytännön apua kotiin Tukihenkilöverkon Jelppi-ryhmältä.
Huolet
Keväällä 2022 maaseudun asukkaiden huolet ovat samansuuntaisia muun väestön kanssa, mutta erityisesti kansainvälinen tilanne, levottomuudet, konfliktit ja sodat huolestuttavat heitä enemmän kuin väestöä keskimäärin.
Myös yhteiskunnallinen ilmapiiri, huijausyritykset netissä ja puhelimessa sekä tulevaisuuden epävarmuus huolestuttavat paljon.
Yleisimmät henkilökohtaisen elämän huolet maaseudun asukkailla ovat oma terveys, jaksaminen, toimeentulo ja työ.
Maaseudun ja sen asukkaiden tulevaisuus
27% maaseudulla asuvista näkee maaseudun ja sen asukkaiden tulevaisuuden huonona.
Maaseudulla asuvien näkemykset oman asuinpaikkansa tulevaisuudesta ja elinvoimaisuudesta ovat keskimääräistä huonompia, mikä lisää tuen tarvetta.