• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää alatunnisteeseen
  • Suomi

Maaseudun tukihenkilöverkko

Maaseudun tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa keskusteluapua kaikille maaseudun asukkaille toimialasta riippumatta.

  • Sukupolvenvaihdos
    • Sukupolvenvaihdossoppa | VIDEOT
    • Sukupolvenvaihdossoppa | KÄSIKIRJA
    • Sukupolvenvaihdossoppa | WEBINAARI
    • Tukea sukupolvenvaihdokseen
  • Tukea ja apua
    • Apua kotiin
    • Tukea verkossa
    • Tukea puhelimitse
    • Tuetut lomat
  • Tule vapaaehtoiseksi
    • Mukaan toimintaan
  • Tukihenkilöverkko
    • Tukihenkilötoiminta
    • Historia
    • Hallinto
  • Yhteystiedot
    • Ota yhteyttä
    • Tietosuojaseloste

BLOGI | Maaseudun energia- ja liikennearki

7.11.2024 by Maaseudun tukihenkilöverkko

Suomessa on kohdattu viime vuosien aikana arjen perustarvikkeiden hintojen voimakasta nousua tai vaihteluita. Ilmiö on kohdistunut muun muassa sähköenergiaan, liikenteen polttoaineisiin, lämmitysöljyyn ja korkoihin. Tämä on heijastunut eri tavoin maaseudun yrityksiin, olosuhteiden mukaan.

Miten arki muuttui maaseudun yrityksissä?

Tätä selvitettiin VTT:n ja Vaasan yliopiston tutkimushankkeessa kyselyillä ja haastatteluilla. Tarkemmat tiedot hankkeesta löydät tekstin lopusta.

Maaseudun tukihenkilöverkon vapaaehtoisille oli avoinna kysely syksyllä 2023. Saimme siihen yhteensä 16 vastausta. Vastaajat olivat joka puolelta Suomea, yhteensä 13 maakunnan alueelta. Enemmistö oli toiminut vapaaehtoisena yli 5 vuotta. Siten vastaajilla on näkemystä maatilojen ja maaseudun arjesta jo pidemmältä ajalta ja vertailupohjaa viime vuosien mahdollisten muutosten arviointiin.

Valitettavasti puolet vastanneista koki tukikeskustelujen sävyn muuttuneen toivottomammaksi. Kolmannes koki sävyn pysyneen ennallaan. Reilu enemmistö (70 %) arvioi kuljetuksiin, työkoneiden polttoaineisiin ja liikkumiseen liittyneiden keskustelujen määrän kasvaneen paljon. Vastaavaa energiakeskustelujen kohdalta koki alle puolet (40 %).

Otsikoissa on ollut myös korkojen nousut ja vaihtelut. Lainojen suuruudet, pankin marginaalit ja valittu korkomalli vaikuttavat keskeisesti, paljonko koronnousu vaikuttaa yritykseen. Esimerkiksi eräässä tapauksessa noin 4 000–6 000 euron lainanhoitokulut olivatkin yhden vuoden aikana nousseet 20 000 euroon. Moisen eron kattaminen ei ole helppoa, kun muutkin kustannukset ovat nousseet ja tulot ovat säilyneet pääasiassa ennallaan.

Yrittäjille suunnattu kysely oli auki keväällä 2024. Valtaosa vastaajista oli henkilö- tai tavarakuljetusyrittäjiä, ja myös maatalousyrittäjiä oli vastaajien joukossa. Kyselyllä selvitettiin muun muassa, kuinka paljon yrittäjät ovat hakeneet siviilihenkilöinä tukia tai avustuksia. Enemmistö vastaajista ei ollut hakenut mitään kysytyistä. Suosituinta, mutta silti vähäistä (15 %) oli pyytää rahallista tai aineellista apua omaisilta tai tuttavilta. Vain yksi oli anonut toimeentulotukea, ja sekin oli evätty. Ilmeisesti yrittäjät joutuvat herkästi väliinputoajan asemaan.

Kyselyyn vastanneissa maatalousyrittäjissä oli sekä päätoimisia että sivutoimisia yrittäjiä. Puolella ei ollut haasteita sähköenergiakulujen, polttoaineiden eikä lämmityskulujen maksamisessa. Puolella oli hieman tai paljon haasteita näissä. Taloushaasteisiin oli haettu ratkaisua muun muassa säästämällä huolloissa, korjauksissa tai peltoviljelyssä (esim. lannoitus, kalkitus, kasvinsuojelu, kunnostus) tai jäädyttämällä investoinnit.

Lähes jokainen maatalousyrittäjä (90 %) oli suunnitellut tarkemmin sähkönkäyttöä ja etsinyt keinoja vähentää energiankulutusta. Liikkumisen ja kuljetusten osalta oli suosituinta jättää osa kuljetuksista väliin kokonaan (50 %) tai suunnitella tarkemmin reittejä tai kulkemista.  Näissä tuloksissa on edelleen muistettava, että vastaajamäärä on erittäin pieni.

Loppuvuoden 2024 aikana hankkeessa laaditaan politiikka- ja toimintasuosituksia, joiden tavoitteena on vähentää maaseudun energia- tai liikenneköyhyyttä. Uusi tieto 2020-luvun maaseudun arjesta on tarpeen, jotta voitaisiin löytää tepsiviä ratkaisuja nykyajan haasteisiin. Havaintoja ja tuloksia esitellään kaikille avoimessa loppuseminaarissa 11.2.2025.

 

Heli Siirilä
projektipäällikkö
Vaasan yliopiston InnoLab

 

Maaseudun energia- ja liikenneköyhyys ilmiöinä (MaaElli) -hanke

Toteuttajat: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Vaasan yliopisto

Yhteistyökumppanit: Suomen evankelis-luterilainen kirkko / Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta -yksikkö sekä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry / Maaseudun tukihenkilöverkko.

Rahoittaja: Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut hankkeen Maaseutupolitiikan neuvoston asettaman hankeryhmän esityksestä, Makeran valtakunnallisiin maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeisiin suunnatuista varoista.

Hankeaika: 5/2023–2/2025

Hankeen sivuille pääset tästä.

Hankkeessa kerätyt aineistot: muun muassa kyselyt asukkaille, yrittäjille, diakoniatyöntekijöille, maaseudun tukihenkilöverkolle ja Välitä Viljelijästä -työntekijöille.  Lisäksi asukkaiden, yrittäjien ja diakoniatyöntekijöiden haastatteluja.

Kategoriassa: Ajankohtaiset

Yhteystietomme

Maaseudun tukihenkilöverkko
Eerikinkatu 27, 6. krs
00180 Helsinki

puh. 0400 789 481
tukihenkilo@mtlh.fi

Tukihenkilöiden tupa

Saavutettavuusseloste

Tilaa uutiskirjeemme

”Maaseudun tukihenkilö on arjen rinnalla kulkija, huolien kuuntelija sekä keskusteluavun antaja.”

 

 

Instagram

Instagram

Facebook

Facebook

Hae tukihenkilöä tästä

·Toteutus ja ylläpito MMD Networks·

[ Placeholder content for popup link ] WordPress Download Manager - Best Download Management Plugin

Hallinnoi evästeiden suostumusta
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse {vendor_count} toimittajia Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}