Mieleni sopukoihin ovat syöpyneet monenlaiset lapsuuden maalaismaisemat, lehmien laidunmaat, viljapellot, perunapellot, härkähaka ja joen rannat. Miten mieltä rauhoittavaa oli kuunnella keväällä, miten muuttolinnut palaavat ja syksyllä, kun lähtevät. Lehmät kirmasivat alkukesästä laitumelle. Vuodenaikojen mukaan oli luontevaa kiireisen päivän päätteeksi lähteä poluille kävelemään ja aistimaan luontoa.
Luonnossa liikkuminen raskaankin työpäivän jälkeen kannattaa fyysisten ja henkisten sekä terveysvaikutusten vuoksi. Luonnon myönteiset taloudelliset vaikutukset terveyteen voivat olla myös mittavia, vähäisempien lääkkeiden ja sairastavuuden sekä muiden hyvinvointivaikutusten muodossa. Luonnossa liikkuessa tapahtuu fysiologista rentoutumista ja rauhoittumista, millä on vaikutuksia sydänterveyteen ja parempaan stressinhallintaan. Nukahtaminenkin on helpompaa luonnossa reippailun jälkeen.
Luonnossa liikkuessa myös mieliala kohenee ja hyvässä seurassa voi huomaamatta jakaa arjen huolia ja saada kanssaliikkujalta uusia näkökulmia ja apua hankaliin tilanteisiin. Mielessä olevat solmut saattavat lähteä purkautumaan ja löytyy uusia keinoja, mistä aloittaa ongelmallisen tilanteen selvittäminen. Kaveria kannattaa pyytää iltalenkille ja antaa kävellessä ajatusten virrata. Murheisiin voi saada apua.
Luonnossa on myös vähemmän melua ja saasteita, jotka kaupunkiympäristössä kuormittavat elimistöä. Yksi parhaista lahjoista luonnon keskellä onkin hiljaisuus. Luonnon omat äänet – puron solina, tuulen humina, lintujen viserrys lieventävät stressiä ja laskevat verenpainetta. Luonnon mikrobialtistus hengitysteiden, ruoansulatuksen ja ihokontaktien kautta myös vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää terveenä pysymistä.
Luonnon läheisyys voi myös aktivoida liikkumaan ilman kalliita erikoisvarusteita, millä on vaikutusta fyysisen kunnon kohenemiseen mielen virkistymisen lisäksi. Tämä parantaa huomaamatta jaksamista myös arjen askareissa. Ja liikkua voi aina omaan tahtiin.
Luonto tarjoaa meille mahdollisuuden ottaa etäisyyttä arjen kiireistä ja teknologian jatkuvasta läsnäolosta. Kun astumme ulos ja sukellamme metsän siimekseen tai kävelemme pitkin rannikkoa, voimme saada aikaa hengähtää. Tämä irtautuminen on tärkeää, jotta voimme palautua ja kerätä voimia uusiin haasteisiin.
Nämä luonnon myönteiset, tutkimuksissakin todetut vaikutukset jäävät helposti hoksaamatta, jos elää maaseudulla tai luonnon keskellä. Saati, että osaisi käytännössä hyödyntää nämä lähiympäristön ilmaiset terveyshyödyt. Kaikkea vapaa-ajan tekemistä ei kannata jättää sisätiloihin, kännykät kannattaa pitää välillä äänettömällä ja mieluummin nauttia luonnon tarjoamasta rauhasta.
Yhteys luontoon on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Olipa kyse sitten fyysisestä terveydestä, henkisestä jaksamisesta tai sosiaalisista suhteista, luonto tarjoaa meille keinoja vahvistaa jokaista näistä osa-alueista. Miksi emme hyödyntäisi näitä etuja?
Lapsuuden maalaismaisemat ja luonnon äänet ovat monille meistä muistoja, jotka kantavat mukanaan rauhaa ja tasapainoa. Nykymaailmassa, jossa kiire ja stressi tuntuvat olevan jatkuvasti läsnä, luonnosta voi löytää voimavaroja ja terveyttä edistäviä elementtejä. Luonto kutsuu meitä aistimaan, kokemaan ja oppimaan uuttakin – ja ennen kaikkea, olemaan läsnä tässä hetkessä, murehtimatta jatkuvasti nykyistä ja tulevaa.
Seuraavan kerran, kun tunnet tarvitsevasi taukoa tai kaipaat uutta näkökulmaa, lähde ulos ja anna luonnon tehdä taikansa. Se on iso teko oman hyvinvointisi eteen.
Marja-Leena Haavisto
Kirjoittaja toimii Maaseudun tukihenkilöverkon ohjausryhmässä Työterveyslaitoksen edustajana, jossa työskentelee työterveyspsykologina ja työterveyshuollon ammattilaisten koulutuksen tuotepäällikkönä. Hän on kotoisin maatilalta ja havainnut, että luonnossa liikkuminen on parasta vastapainoa arjessa.