”Jos haluat olla onnellinen koko loppuelämäsi — auta muita.”
– Kiinalainen sananlasku
Vapaaehtoistoiminta luo hyvinvointia monella tavalla. Se auttaa toiminnan kohderyhmiä ja antaa myös paljon sekä vapaaehtoiselle itselleen että koko yhteiskunnalle. Vapaaehtoistoiminta on antamista ja saamista. Tärkeintä on halu auttaa, halu tehdä hyvää.
Vapaaehtoistoiminta ehkäisee yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja vastakkainasettelua. Vapaaehtoistoiminnassa ollaan samalla puolella. Toimitaan ihmiseltä ihmiselle, Maaseudun tukihenkilöverkon sloganin mukaan. Vapaaehtoistoiminta lisää yhteisöllisyyttä ja ihmisen kokemusta siitä, että hän kuuluu johonkin ryhmään tai yhteisöön ja on arvostettu ja tärkeä yhteisön jäsen. Vapaaehtoistoiminnan periaatteet; tasa-arvoisuus, vastavuoroisuus, suvaitsevaisuus, puolueettomuus, yhteistyö ja yhteisöllisyys ovat vahvasti mukana tukihenkilötoiminnassa.
Vapaaehtoistoiminta tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta, kehittää omaa osaamista ja toteuttaa itseään eri tavoin kuin esimerkiksi työssä. Myös tällä on hyvinvointia lisäävä vaikutus. Maaseudun tukihenkilöverkossa on erilaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja perinteisestä puhelinauttamisesta verkossa tapahtuvaan sähköiseen tukemiseen ja tuettavan kotiin jalkautuvaan Jelppi-toimintaan.
Tukihenkilötoiminnan keskiössä on apua tai tukea tarvitseva ihminen. Myös maaseudun olosuhteiden tunteminen on tärkeää. Keskeinen vapaaehtoistoimintaan osallistumisen syy on monelle myös se, että voi vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin, ympäröivään yhteiskuntaan ja vapaaehtoistyöstä on hyötyä yhteiskunnallisesti.
Vapaaehtoisten jaksamisesta pitää myös huolehtia. Tukihenkilötoiminnassa se tarkoittaa yhteisiä aluekokoontumisia työnohjauksen ja toiminnan kehittämisen merkeissä. Peruskoulutus antaa hyvän pohjan tukihenkilöille toimia eri vapaaehtoistehtävissä ja jatkokoulutuksissa tarjotaan työkaluja tukitoiminnan tueksi. Tukihenkilöverkon suunnittelija koordinoi toimintaa ja osallistuu niin koulutuksiin, moniin aluetilaisuuksiin kuin tukihenkilöiden yksilölliseen tukemiseen.
Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen vahvistaa sosiaalista pääomaamme, joka on sekä yhteisön että yksilön voimavara. Sosiaalinen pääoma lisää resilienssiämme eli kykyämme vastata erilaisiin yhteiskunnassa ja omassa elämässämme tapahtuviin muutoksiin ja säilyttää toimintakykymme. Ja kykymme nauttia elämästä, sen kaikissa sävyissä.
Kiitos kaikille tukihenkilöille arvokkaasta panoksesta maaseudun asukkaiden jaksamisen tukemisessa!
Anne Ylönen
toiminnanjohtaja, MTLH ry
Kuva: Valentina Morales Buschmann