Det kan hopa sig och bli för mycket för vem som helst ibland. Det är mänskligt att det någon gång brister och att man behöver få prata med någon som lyssnar och förstår sig på lantbrukares situation och vardagen på landsbygden. Då är det bra att det finns frivilliga hjälpare i Landsbygdens stödpersonsnätverk som man som kan ringa till – personer som har fått en utbildning och har grundläggande färdigheter i hur man kan stöda sina medmänniskor i olika livssvårigheter och i kris- och förändringssituationer.
Som bäst pågår ansökningstiden till stödpersonsnätverkets tvåspråkiga grundutbildning som hålls i mars-april för att utbilda nya frivilliga stödpersoner. Det finns ett behov av att utbilda nya stödpersoner som också kan ge samtalsstöd per telefon på svenska. Därför hoppas vi från stödpersonsnätverkets och den svenska producentorganisationens SLC:s sida att utbildningen också ska locka nya frivillighjälpare från svenskspråkiga områden.
Det är till fördel om stödpersonerna känner till vardagen, landsbygdsnäringarna och levnadsförhållandena på landsbygden för att kunna ge stöd. Men ännu viktigare är att de som söker till grundutbildningen är vanliga människor som är intresserade av frivilligarbete och har möjlighet och egna resurser att hjälpa och bidra till sina medmänniskors välbefinnande.
Det är cirka tio år sedan svenskspråkiga stödpersoner senast har utbildats, och det är fint att vårens utbildning nu förverkligas som en tvåspråkig hybridutbildning där en del av föreläsningarna och materialet även är på svenska. Det innebär att deltagarna även behöver ha tillräckliga kunskaper i finska för att kunna ta del av utbildningshelheten och stödpersonsnätverkets övriga basverksamhet, där träffar och fortbildningar i huvudsak sker på finska.
Att vara stödperson ger dig möjlighet till ett meningsfullt och givande frivilligarbete där du kan bidra till landsbygdsbefolkningens och jordbrukarnas välbefinnande – där du kan göra skillnad genom att lyssna och stöda. Både bonden behövs och landsbygdens stödpersoner behövs.
Låter den här utbildningen och verksamheten som något för dig så ska du absolut skicka in en fritt formulerad ansökan senast den 26 februari till Landsbygdens stödpersonsnätverk på adressen tukihenkilo@mtlh.fi.
Läs mer om grundutbildningen för stödpersoner och hur du ansöker på stödpersonsnätverkets webbplats eller på SLC:s webbplats.
Mia Wikström
Mia Wikström är medlem i styrgruppen för Landsbygdens stödpersonsnätverk och jobbar som kommunikationschef på SLCi.
Mia Wikström on Maaseudun tukihenkilöverkon ohjausryhmän jäsen ja työskentelee viestintäpäällikkönä SLC:ssä.