MTLH:n hallitusta luotsaava Sari Palmu sanoo, että toisista huolehtiminen on kasvava trendi. Työhanskat putoavat heti kun joku tarvitsee apua.
”Näen, että menossa on ainaisen tehokkuus- ja tuottavuusvaatimusten vastareaktio, inhimillinen huolenpito. Koronan myötä ihmisten arvot ovat muuttuneet. Toisista huolehtiminen korostuu”, alajärveläinen Sari Palmu sanoo. Hän on hallituksen puheenjohtaja lomajärjestö MTLH:ssa, joka puolestaan hallinnoi Maaseudun tukihenkilöverkkoa.
Palmu kertoo, että suomalaisten on joskus vaikea pyytää apua, vaikka he sitä tarvitsevatkin. Korona-aika on kuitenkin tuonut muutoksen: talkooapu, lastenhoitoapu ja kaupankäyntiapu ovat tulleet tutuiksi. Kun kulkutautia pitää ehkäistä, omasta terveydestään huolehtiminen ja suojautuminen hoitaa myös muiden terveyttä.
Palmun mukaan yhteiskunnassa on aukkoja, joiden läpi voi tippua. Mikäli maatalousyrittäjä joutuu talousvaikeuksiin, hänen voi olla vaikea saada tukea julkiselta taholta. Silloin maaseudun paikalliset pienyhteisöt näyttävät solidaarisuutensa:
”Tiedän monia tapauksia, joissa ystävät ja naapurit ovat tulleet hädän hetkellä auttamaan.”
Yhteiskunnan aukoista tipahtaneet saavat apua myös järjestöiltä, sellaisilta kuin Maaseudun tukihenkilöverkko. Järjestöt ovat pelastusrenkaita, joiden avulla ihminen nousee taas pinnalle. Ne tarjoavat kertaluontoista apua, kuten Maaseudun tukihenkilöverkon koordinoimaa Jelppi-toimintaa, jossa vapaaehtoiset käyvät auttamassa ihmisten kotona. Ne tarjoavat myös pitkäaikaisempaa tukea, kuten Maaseudun tukihenkilöverkon tukisuhteita. Tukisuhde voi kestää jopa kuusi kuukautta.
”Kolmas sektori eli kansalaisjärjestöt ovat tämän vuoksi yhä tärkeämmässä yhteiskunnallisessa roolissa. Niillä on palveluita, joita ei muualta saa”, Palmu toteaa.
Entä Sari Palmu itse? Miksi hän haki MTLH:n luottamustoimeen?
”Olen maalla kasvanut, olen koulutukseltani lasten erikoissairaanhoitaja ja teen töitä maatilalla. Luottamustoimissa olen pystynyt yhdistämään nämä kiinnostuksenkohteet.”
Luottamustoimi vie paljon aikaa. Väsyttääkö koskaan?
”Olen luonteeltani sellainen, että työhanskat tippuvat heti, jos joku pyytää apua. Se on tapana meillä päin.”
Rehellisyyden nimissä: eivätkö edes etäkokoukset kyllästytä?
”Välillä kuuntelen napit korvissa Teams-kokousta ja teen navettahommia samalla. Avaan mikrofonin, kun haluan kommentoida.”
Päin vastoin, Palmun mukaan järjestötyö on mielenkiintoista. Järjestöjen olemassaolo perustuu ruohonjuuritason toimintaan. Niissä tiedetään, miten suomalaiset voivat.
”Järjestöt sanoittavat päättäjille asioita, joita tässä maassa tapahtuu.”
Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme 25 tarinaa verkon taipaleelta.