Ihmiseltä ihmiselle, Mia Kalpa tiivistää Maaseudun tukihenkilöverkon filosofian. Vaitiolovelvollisuus ja kunnioittava kohtaaminen luovat luottamusta, joita ihminen tarvitsee voidakseen puhua elämän solmuista.
”Toiminnassamme on mukana eri ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia tukihenkilöitä. Heillä on ammattitaustansa perusteella erilaisia osaamisalueita, mikä on rikkaus. Tukihenkilöt tuntevat ja ymmärtävät maaseudun olosuhteet ja haasteet”, MTLH:n suunnittelija Mia Kalpa kertoo. Tällä hetkellä hän vastaa Maaseudun tukihenkilöverkon toiminnasta.
Tukihenkilöverkon toimintamuotoja ovat puhelin- ja verkkoauttaminen sekä Jelppi-toiminta. Tukihenkilön kanssa voi keskustella luottamuksellisesti puhelimitse tai viesteillä. Tukinetin keskusteluryhmissä ja kahdenkeskisessä tukisuhteessa tarjotaan keskustelutukea luottamuksella ja anonyymisti. Jelppi-ryhmätoiminta tarjoaa lyhytaikaista käytännön apua kotiin elämän erilaisissa kriisitilanteissa.
”Vaikka auttajatahoja on paljon, mikään muu taho ei tarjoa tällaista apua ja tukea maaseudun asukkaille kuin Tukihenkilöverkko. Meiltä saa maksutonta matalan kynnyksen tukea ilman byrokratiaa ja jonottamista”, Kalpa sanoo.
Tukihenkilöt pitävät huolta maaseudun asukkaista. Maaseudun tukihenkilöverkon koordinaattorin tehtävänä on pitää huolta tukihenkilöistä. Tukihenkilöille järjestetään koulutuksia, työnohjausta ja aluetapaamisia. Vuosittain järjestetään myös valtakunnalliset tukihenkilöpäivät. Tukihenkilöiden kouluttaminen on toiminnan kivijalka – oikeat ihmiset oikealla koulutuksella mahdollistavat avun maaseudun asukkaille.
”Koulutuksessa ihmiset saavat työkaluja, joita he voivat auttamistyössä soveltaa”, Kalpa kertoo. Ihmisten kohtaaminen, vuorovaikutustaidot, kriisin vaiheiden ymmärrys ja tunnistaminen sekä kuuntelemisen taito. Koulutuksessa saatavat taidot olisivat hyviä kenelle tahansa. Erityisen tärkeitä ne ovat tukihenkilöille, jotka kohtaavat ihmisiä, joita on kohdannut menetys tai kriisi.
”Ajattelen, että on jopa kansalaisvelvollisuus kysyä kanssaihmiseltä: ’Mitä sinulle kuuluu?’ Kohtaamisissa on tärkeää olla hienotunteinen. Meidän toiminnassamme vaitiolovelvollisuus ja luottamuksellisuus kulkee mukana koko ajan.”
Tukihenkilötoiminnan tärkein arvo: ”Ihmiseltä ihmiselle”
MTLH:n Mia Kalpa linjaa neljä periaatetta, joita tukihenkilötoiminnassa noudatetaan.
Vaitiolovelvollisuus
”On helpompi puhua, kun tietää että tieto ei kulje eteenpäin. Vaitiolovelvollisuus on tukihenkilötoiminnan tärkein periaate. Sen vuoksi ihmiset uskaltavat luottaa.”
Arvostava kohtaaminen
”Tukihenkilö ei koskaan ole toista ylempänä. Hän on tasavertainen rinnalla kulkija, joka kohtaa tukea tarvitsevan ihmisen kunnioittavasti. Kiireettömyys on tärkeää. Kun kohdataan, ei ole hoppu mihinkään.”
Kunnioitus
”Vapaaehtoiset tukevat vain siinä, missä tuettava toivoo. Aina edetään tuettavan ehdoilla.”
Ihmiseltä ihmiselle
”Tukihenkilöverkon slogan on kirjaimellinen ohjenuora: ihminen on ihminen toiselle. Ikä, sukupuoli, työelämästatus tai muu ’sälä’, jolla yhteiskunta meitä arvottaa, riisutaan pois. Kaikki ovat ensisijaisesti ihmisiä.”
Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme 25 tarinaa verkon taipaleelta.