Maaseudun tukihenkilöverkko on julkaissut kattavan videosarjan maatilojen sukupolvenvaihdoksen tueksi. Sukupolvenvaihdoksen perhesuhteisiin ja henkiseen hyvinvointiin keskittyvä julkaisu on ainutlaatuinen ja ennen näkemätön jopa koko Suomen mittakaavassa.
Asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat tarjoavat videoilla pohdinnan aiheita ja vinkkejä sukupolvenvaihdokseen inhimillisistä näkökulmista. Lyhyiden videoiden teemoina ovat mm. luopumisen haikeus, tunteiden ja asioiden kohtaaminen, olettamukset sekä ihmissuhteet.
– Tarkastelemme sukupolvenvaihdosprosessin inhimillisiä tekijöitä. Perhesuhteisiin ja henkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat voivat helposti jäädä keskustelematta sukupolvenvaihdoksessa, kun keskitytään tuotannollisiin ja taloudellisiin asioihin, sanoo Maaseudun tukihenkilöverkon koordinaattori Mia Kalpa.
– Videoilla tarjoamme reseptejä onnistuneen sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseksi. Mahtavinta resepteissä on se, että niitä voi muokata oman maun ja tarpeen mukaan, Kalpa kuvailee.
Sukupolvenvaihdossoppa-videot ovat jatkoa keväällä 2024 järjestetylle Sukupolvenvaihdossoppa-webinaarille, joka oli menestys.
– Maatilan sukupolvenvaihdos on suuri muutos sekä jatkajien että luopujien elämässä. Se sujuu harvoin täysin ilman ongelmia ja toisinaan lopputuloksena voi olla todellinen soppa, josta ei keittäjiä puutu, Kalpa kertoo.
Kokonaisuuden täydentää käytännönläheinen Sukupolvenvaihdossoppa-käsikirja. Käsikirjaan on koottu luopujien ja jatkajien kokemuksia ja vinkkejä, miten päästään parhaaseen lopputulokseen sukupolvenvaihdoksessa. Käsikirjassa ääneen pääsevät sukupolvenvaihdoksen kokeneet.
– Haluamme laittaa oman lusikkamme sukupolvenvaihdossoppaan ja tarjota sukupolvenvaihdosta suunnitteleville, ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille työkaluja onnistuneeseen sukupolvenvaihdokseen. Talouteen ja tuotantoon liittyviin asioihin emme puutu, sillä näille asioille on omat ammattilaisensa, Kalpa painottaa.
Inhimilliset tekijät nousevat esiin Maaseudun tukihenkilöverkon päivittäisessä toiminnassa.
– Meillä on 140 koulutettua maaseudun tukihenkilöä, joista iso joukko on itsekin maatalousyrittäjiä tai eläköityneitä sellaisia. Joukossa on myös sukupolvenvaihdoksen kokeneita. Tukihenkilöt ovat koulutettuja ottamaan vaikeitakin asioita puheeksi.
Lisätietoja:
Mia Kalpa
0400 789 481
mia.kalpa@mtlh.fi