Istun junassa matkalla Maaseudun tukihenkilöverkon ohjausryhmän tapaamiseen Helsinkiin. Tapaaminen on omalta osaltani viimeinen, sillä toimikauteni tässä ryhmässä tukihenkilöiden edustajana päättyy tämän vuoden loppuun. Muutoin aika pysyvään ohjausryhmään kuuluu kaksi tukihenkilöä ja nämä jäsenet vaihtuvat kahden vuoden välein.
Tulin mukaan tukihenkilötoimintaan hyvän perehdytyskoulutuksen jälkeen yhdeksän vuotta sitten. Sitä ennen olin selvinnyt kohtaamastani isosta kriisistä; saman aikaisesta maatilan konkurssista ja avioerosta. Aikaisemminkin elämääni oli varjostanut puolison runsas alkoholin käyttö ja sen mukana tuomat haasteet niin perhe- kuin työelämäänkin. Ihmeellisesti kuitenkin sain nousta ylös tuosta ahdingosta ja elämäni on noiden haastavien vuosien jälkeen seestynyt ja voimavarat ovat palautuneet myös muiden auttamiseen. Nykyään toimin vakuutusedustajana ja olen paljon tekemisissä maaseutuyrittäjien kanssa.
Meitä vapaaehtoisia tukihenkilöitä tulee toimintaan hyvin erilaisista lähtökohdista. Arvelen kuitenkin meillä kaikilla olevan elämänkokemuksen tuomaa näkemystä, joka tunnistaa toisen ihmisen vaikeudet. Olemme koulutettuja ja valmiita kuuntelemaan ja olemaan tukena ihmiseltä ihmiselle. Voimme kannatella tuettavaa ja tarvittaessa ohjata ammattiavun piiriin, mutta samalla voimme luoda toivoa tulevaisuuteen.
Ohjausryhmän jäsenenä olen päässyt perehtymään Tukihenkilöverkon kokonaisuuteen ja historiaan.
Olemme selvittäneet tuettavien kohderyhmää ja tarpeita ja olen iloinnut siitä, että tärkeimpänä kohderyhmänä säilytetään edelleen maatalousyrittäjät. Niin nykyiset kuin entisetkin. Osa maatiloista on todella vakavassa kannattavuuskriisissä. Suuri osa maatiloja lopettaa toimintansa, ja nekin päätökset vaativat painimista monenlaisten kysymysten äärellä. Sosiaaliset ja henkiset paineet ovat kovia.
Tukihenkilöverkon toiminnassa olen iloinnut viestinnän kehittymisestä viimeisen vuoden aikana. Meidän tukihenkilöiden olemassaolosta pitäisi saada kerrottua mahdollisimman monella kanavalla ja kiinnostavasti. Olemme koulutettu voimavara, jota voisi hyödyntää entistä enemmän maaseudun asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Hyvinvointialueidenkin luulisi olevan asiasta kiinnostunut.
Toivotan menestystä Maaseudun tukihenkilöverkon ohjausryhmälle sen toimiessa koko maaseudun parhaaksi!
Teija Airaksinen
Maaseudun tukihenkilöverkon ohjausryhmän tukihenkilöjäsen v. 2022-2023