Melan Pirjo Ristola luotsaa Välitä viljelijästä -projektia ja tuo maaseudun ihmisten kanssa työskenteleviä tahoja yhteen. Jelppi-ryhmä tulee tarvittaessa kotiin tukemaan käytännön askareissa.
Millaista tukea mistäkin organisaatiosta saa? Tämä on auttamistyön ydinkysymyksiä, joka tuottaa välillä sen työntekijöillekin pulmia.
”Välitä viljelijästä -projekti tuo avuntarjoajat yhteen”, projektia Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melassa luotsaava Pirjo Ristola sanoo.
Maaseudun tukihenkilöverkkoa koordinoiva MTLH on Välitä viljelijästä -verkoston jäsen. Verkosto kokoaa kaikki maatalousyrittäjien kanssa yhteistyötä tekevät organisaatiot auttamaan viljelijää. Mukana on yli 100 eri organisaatiota.
”Tapaamisissa tuomme yhteen esimerkiksi ELY-keskusten ja diakonian työntekijöitä, kuntien sosiaalityöntekijöitä, työterveyshuollon tahoja, eläinlääkäreitä ja muita maaseudun ihmisten kanssa työskenteleviä. Tukea tarjoavat organisaatiot täydentävät toistensa osaamista”, Ristola sanoo.
Mela käynnisti vuonna 2017 Välitä viljelijästä -projektin maanviljelijöiden tukemiseksi. Maatalousyrittäjät saavat maksutonta ja luottamuksellista tukea silloin, kun henkiset voimavarat tai taloudelliset resurssit ovat koetuksella. Projekti pyytää tarvittaessa tukea esimerkiksi Jelppi-ryhmältä, jota Maaseudun tukihenkilöverkko koordinoi.
”Jos havaitaan, että jollakin tilalla olisi tarvetta Jelppi-tyyppiselle toiminnalle, Välitä viljelijästä -projektin työntekijä kysyy tilanväeltä, olisivatko he halukkaita ottamaan tällaista apua vastaan. Jos he ovat, otamme yhteyttä ja sovimme käytännön järjestelyistä.”
Tällöin koulutetuista maaseudun tukihenkilöistä muodostuva Jelppi-ryhmä tulee tukea toivovan ihmisen kotiin ja työskentelee siellä 1–3 päivän ajan. Tukihenkilöt auttavat esimerkiksi siivoamisessa, ruoanlaitossa tai muissa arjen askareissa, joista sovitaan yhdessä. Työn tekemisen lomassa on helppo myös puhua kipeistäkin asioista. Näin ollen tukihenkilön tarjoama henkinen tukikin on vahvasti läsnä.
Yhteistyö toimii hyvin.
”Tukihenkilöt ovat joskus Välitä viljelijästä -projektityöntekijän mukana myös tilakäynneillä toisena kuuntelevan korvaparina. Jos viljelijän tarve on lähinnä se, että saa kertoa huoliaan jollekin, joka kuuntelee, vapaaehtoinen tukihenkilö on hyvä rinnalla kulkija. Jos sen sijaan tarvitaan auttajaa haasteellisten elämäntilanteiden selvittämiseksi, Välitä viljelijästä -projektin työntekijällä on enemmän keinoja auttaa.”
Viljelijän itsensä ei kuitenkaan tarvitse tuntea palveluviidakkoa. Hän voi ottaa yhteyden suoraan Välitä viljelijästä -projektiin, josta hänet ohjataan eteen päin oikeaan paikkaan.
”Tärkeintä on se, että viljelijä saa auttavan henkilön tuekseen.”
Lue lisää Välitä viljelijästä -projektista.
Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme 25 tarinaa verkon taipaleelta.