Koronaepidemia herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Tavallisia ovat erilaiset ahdistukset, pelot, huolet ja epävarmuus sekä välinpitämättömyys ja turtuneisuus. On yleistä, että tunteet voivat vaihdella päivästä toiseen. Erityisen haastava tilanne on sen vuoksi, että uhka on näkymätön ja luultavasti pitkäänkin jatkuva.
Asia koskettaa henkilökohtaisesti meitä kaikkia. Ihmisten reaktiot tilanteen tuomaan huoleen ovat yksilöllisiä. Kunkin reagointitavan taustalla on pyrkimys suojata itseä uhalta, oli kyseessä asian vähättely tai panikointi. Suurin osa meistä asettautuu tällä janalla johonkin siihen välille.
Ihmisen kokema uhka ja epidemian hidastamiseksi määrätyt rajoitukset saavat aikaan kehollisen stressitilan. Tämän seuraukset välittyvät yleensä ajatuksiin, tunteisiin, sosiaalisiin suhteisiin ja toimintaan. Samalla kun noudatamme annettuja toimintaohjeita, on tärkeä huolehtia omasta hyvinvoinnista ja työkyvystä. Keskeistä on pysähtyä huomaamaan oman kehon reaktiot, ja pohtia, mitä minä itse juuri nyt tarvitsen.
Muista erityisesti seuraavat seikat:
- Tee rajaa raskaiden asioiden ajattelulle ja uutisvirran seuraamiselle. Päivitä tietosi koronavirustilanteesta vain tarvittaessa.
- Ylläpidä joustavia ja säännöllisiä rutiineja muuttuneessakin arjessa. Ole aktiivinen.
- Huolehdi normaaleista ihmiskehon huoltotoimenpiteistä; nuku ja lepää riittävästi, syö, liiku ja ulkoile sopivasti.
- Aktivoi kehoa ja auta kehoa rauhoittumaan. Muista erityisesti hellittävä uloshengitys. Näin poistat kehoon kertynyttä stressiä.
- Pidä huolta perheestäsi. Jos voit, tarjoa apua läheisillesi tai naapurillesi. Usein toisen auttaminen tuottaa iloa myös itselle.
- Ota itse apua vastaan sitä tarjottaessa.
- Puhu toisille ihmisille havainnoista, ajatuksista ja tunteista. Jos sinulla ei ole ketään kenelle puhua, puhu itsellesi ääneen asioita – erityisesti myötätuntoisia.
- Jos et voi saada hyvää kosketusta keneltäkään, ota itseäsi olkavarsista pehmeästi kiinni, liikuta hiljalleen kämmeniä ja halaa siinä itseäsi hetki.
- Muista, että myös tämä epidemia päättyy aikanaan.
Maaseudun ihmisenä elät lähellä luontoa ja näet vuodenkierron. Pysähdy hetkeksi katsomaan sitä. Anna tauko huolelle ja epätietoisuuden tuomalle ikävälle ololle kehossa. Kevät ja kesä tulee oudonkin talven jälkeen. Myös tämä epidemia päättyy ajallaan. Yhdessä selviämme tästä ja monenlaista apua on tarjolla – älä jää yksin huoliesi kanssa!
Pirjo Latvanen
Pirjo Latvanen on Akaalainen psykologi ja psykoterapeutti, jolla on pitkä kokemus ihmisten auttamisesta ja terapiasta kriisitilanteissa.
Tämä psykologi Pirjo Latvasen artikkeli aloittaa Maaseudun tukihenkilöverkon juttusarjan maaseudun asukkaiden ja yrittäjien tueksi koronatilanteessa. Seuraavassa jutussa käsitellään koronatilannetta erityisesti maaseutuyrittäjien näkökulmasta.
Ota rohkeasti yhteyttä Maaseudun tukihenkilöverkon tukihenkilöihin, jotka löydät www.tukihenkilo.fi -sivustolta. Voit soittaa kenelle tukihenkilölle tahansa, mihin päin Suomea vaan. Myös Raitti -maaseudun tukipuhelin päivystää joka päivä klo 18-22 maksuttomassa numerossa 0800-92550.