Tukinet-verkkopalvelu on vastannut ihmisten huoliin 21 vuoden ajan. Palvelussa voi keskustella muiden kanssa tai jakaa huolensa anonyymisti. Maaseudun tukisuhde toimii paikasta riippumatta.
”Niin se vuosi on vierähtänyt, erosin vuosi sitten ja kipuilin omia kipujani myös näillä sivuilla. Nyt on tilanne uusi, uusi ystävä, uusi alku. Meillä on asiat ihan hyvin lähteneet luistamaan ja palanen kerrallaan suhdetta rakennellaan”, kirjoittaa nimimerkki Vaivaiskoivu Tukinetissä.
Hän oli saanut neuvoja keskustelupalstalla, jossa oli muita maaseudun ihmisiä. Digitaaliset tukipalvelut ovat yksi ratkaisukeino maaseudun harventuneeseen palveluverkostoon. Etäisyydet eivät haittaa, kun toimitaan verkossa.
Mieli ry:n ylläpitämä Tukinet perustettiin vuonna 2000. Palvelun tarkoitus on tarjota tukea samankaltaisessa elämäntilanteessa oleville, ja oljenkorteen on tartuttu suhteellisen ahkerasti: sillä on noin miljoona käyttäjää vuodessa. Palveluita tarjoamassa on yli 100 suomalaista kansalaisjärjestöä ja yhdistystä, yhtenä niistä Maaseudun tukihenkilöverkko.
Maaseudun tukihenkilöverkko ylläpitää palvelussa omia keskustelupalstojaan ja -ryhmiään sekä ryhmächatteja, joissa voi keskustella mieltään askarruttavista asioista. Kaupallisiin palveluihin kuten Facebookin keskusteluryhmiin tai Vauva.fi-palstan kaltaisiin palstoihin verrattuna Tukinet on hiljaisempi, mutta sen ehdoton etu on luotettavuus. Palvelussa voi puhua luottamuksellisesti omista ongelmistaan ja olettaa saavansa asiallisia vastauksia, sillä sinne kirjaudutaan pankkitasoisen salauksen turvin ja käytetään nimimerkkiä. Tämä poistaa häiriökäyttäytymisen eli niin sanotun trollaamisen käytännössä kokonaan.
Maaseudun elämää -nimisellä keskustelupalstalla nimimerkki Mersedes kirjoittaa näin:
”Heipsun. Olen vasta peruskoulun päättävä nuori, joka miettii että mitähän tulevaisuudessa. Unelmat ovat jo aika selviä: haluaisin asua pienellä paikkakunnalla, maatilalla. Millaista se on?” Nimimerkki Piiskis vastaa: ”Ainakin säiden armoilla ja sen rytmissäkin eläminen on melko tyypillistä maaseudulla asumiselle. Jollei ole vain pikkupirtti, joka sähköllä lämpiää.”
Tukinetissä voi keskustella näillä avoimilla keskustelupalstoilla muiden vertaisten kanssa tai lähettää salattuja yksityisviestejä tukihenkilöille. Maaseudun tukihenkilöverkko tarjoaa myös Ihmiseltä ihmiselle -tukisuhteita. Tukisuhde tarkoittaa luottamuksellista yhteydenpitosuhdetta maaseudun tukihenkilön ja tuen tarvitsijan välillä. Tukisuhde voi kestää jopa 6 kuukautta, tavallisin kesto on muutamia virtuaalisia tapaamiskertoja. Ihmiseltä ihmiselle -tukisuhteet on tarkoitettu nimenomaan maaseudun asukkaille.
Miltä digitaalinen kohtaaminen sitten tuntuu?
Annetaan Veli Kaukkilan kertoa. Hän on yksi Tukinetin ja Maaseudun tukihenkilöverkon taustavaikuttajista. Hän on vuosikymmenten ajan kouluttanut maaseudun vapaaehtoisia tukihenkilöitä ja auttanut kehittämään palvelua.
”Tukisuhde muistuttaa hiukan entisajan kirjeenvaihtoa. Toki luottamuksen rakentuminen elävässä elämässä on erilainen prosessi. Turvatussakin digitaalisessa vuorovaikutuksessa kannattaa mielestäni varoa paljastamasta itsestään liian paljon ja liian nopeasti. Asiaan päästään kuitenkin nopeammin, kun toimitaan verkossa.
Tärkeintä on hyvä kohtaaminen: tukihenkilöt on koulutettu kohtaamaan vaikeassa tilanteessa olevat ihmiset hienotunteisesti. Ihmisen syvin tarve on tulla nähdyksi, kuulluksi ja kriisissä autetuksi. Tämä sääntö pätee myös virtuaaliseen kohtaamiseen.”
Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme 25 tarinaa verkon taipaleelta.