Maaseudun tukihenkilöverkon syntyä ja sitä edeltänyttä aikaa hallitsi maatalouden nopea muutos ja epävarmuuden ilmapiiri. Suomen liityttyä Euroopan Unionin jäseneksi vuonna 1995, maamme maatalouspolitiikka muuttui kansallisesta ylikansalliseksi tuoden tullessaan epävarmuuden, pelon toimeentulosta ja perinteen katkeamisesta – kulttuurin ja elämän kokonaisvaltaisesta muutoksesta maaseudulla. Maakunnista alkoi tulla Euroopan Unioniin liittymisen myötä MTK:oon ja Melaan voimakkaita viestejä siitä, että ihmiset voivat huonosti ja että on tehtävä jotain heidän auttamisekseen. Maatalouden neuvontatyötä tekevät tunsivat voimattomuutta epävarmuudessa ja vaikeuksissa elävien ihmisten edessä, ei ollut työkaluja kohdata eikä auttaa viljelijöitä.
MTK:n sosiaalipoliittinen valiokunta vastasi viestiin ja kutsui koolle laajan ja monipuolisen asiantuntijoiden joukon pohtimaan maaseudun väestön problematiikkaa ja etsimään ratkaisua monimuotoisille ongelmille. Maaseudun tukihenkilöverkon rakentaminen alkoi vuonna 1996 Melan työturvallisuusrahalla. Tukihenkilöverkon kehittämistä rahoitettiin Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Euroopan Sosiaalirahasto (ESR) tuella.
Nykyisin toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Tukihenkilöverkon toimintamalli perustuu Mieli ry:n tukihenkilötyön toimintamalliin.