Maaseudun tukihenkilöverkko täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Tukihenkilöverkko on vapaaehtoistoimintaan perustuva auttamisverkosto, joka on koko toimintansa ajan keskittynyt maaseudun ihmisten auttamiseen ja tukemiseen.
– Maaseudun tukihenkilö on luotettava kanssakulkija elämän vaikeuksien kohdatessa. Tukihenkilö kuuntelee, ymmärtää, tukee ja auttaa. Tukihenkilö tekee arvokasta työtä kanssaihmisten hyväksi, sanoo Tukihenkilöverkon ohjausryhmän puheenjohtaja Pirjo Siiskonen.
Tukihenkilötoiminta on kehittynyt aidosta tarpeesta, järjestölähtöisen auttamistoiminnan perusajatuksen mukaisesti. Useat maaseudun toimijat tunnistivat 1990-luvulla tarpeen maanviljelijöille ja maaseudun asukkaille kohdennetulle vapaaehtoisen psykososiaalisen tuen hankkeelle.
– 25 vuodessa asiat ovat muuttuneet, mutta myös pysyneet ennallaan. Pitkät välimatkat, palvelujen saatavuus, yksinäisyys ja erilaiset ihmissuhteisiin liittyvät haasteet ovat edelleen läsnä maaseudulla, sanoo MTLH:n toiminnanjohtaja Anne Ylönen.
Tukihenkilöt ovat koulutettuja vapaaehtoisia, joita sitoo vaitiolovelvollisuus. Tukihenkilöverkon toimintamuotoja ovat puhelin- ja verkkoauttaminen sekä Jelppi-toiminta. Tukihenkilön kanssa voi keskustella luottamuksellisesti puhelimitse tai viesteillä. Tukinetin keskusteluryhmissä ja kahdenkeskisessä tukisuhteessa tarjotaan keskustelutukea luottamuksella ja anonyymisti. Jelppi-ryhmätoiminta tarjoaa lyhytaikaista käytännön apua kotiin elämän erilaisissa kriisitilanteissa.
– Vaikka auttajia on paljon, mikään muu taho ei tarjoa tällaista apua ja tukea maaseudun asukkaille kuin Tukihenkilöverkko. Meiltä saa maksutonta matalan kynnyksen tukea ilman byrokratiaa ja jonottamista, suunnittelija Mia Kalpa sanoo.
Tukihenkilötoiminnalla on ollut monta kotipesää. Kaikki ovat olleet tärkeitä taustaorganisaatioita toiminnan toteuttamisessa ja kehittämisessä. Myös Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto MTLH on tarjonnut luontevan mahdollisuuden lomatoiminnan ja tukihenkilötoiminnan yhteisille tavoitteille.
Tukihenkilöt haluavat antaa aikaansa, energiaansa ja auttaa ja tukea lähimmäisiään, toisia ihmisiä. Korona-aika on osoittanut, miten keskeinen osa hyvinvointia on mahdollisuus olla tekemissä muiden ihmisten kanssa.
Juhlavuoden kunniaksi Maaseudun tukihenkilöverkko on julkaissut 25 tarinaa historiansa varrelta.
Maaseudun tukihenkilöverkko on osa Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n (MTLH) toimintaa.